Fredriks egen berättelse

 
Här ska jag försöka berätta lite om vad som driver mig och vad jag varit med om som gjort att jag hamnat där jag är idag. Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av djur av alla de slag. Jag har ingen i släkten som varit speciellt intresserad av hästar. Så det har inte direkt fallit sig naturligt att jag hamnat här.
Mitt hästintresse tog fart ordentligt när jag som 12-åring började rida på ridskola på sportlovet. När lovet var slut så fick mina föräldrar vackert punga ut med en terminsavgift på ridskolan för nu var jag såld. En termin blev två, sen tre och även fyra innan jag av en slump lärde känna en travamatör som hade fem hästar. Där fick jag som 14-åring börja köra och intresset gick över mer på travhästarna.

Ett par år senare tog jag mod till mig och började hänga i Lars-Göran “Lilleman” Forsbergs stall på helger och lov. Där jobbade vid den tidpunkten Jouko Pärssinen och när han sedan blev egen tränare så följde jag med honom. Jag hade fortfarande ett par år kvar på Ekonomisk linje i gymnasiet men efter studenten och lumpen så började jag jobba heltid hos honom.
Det blev några fantastiska och oerhört lärorika år. Hans hästar gick ju oerhört bra under första halvan av 90-talet och jag fick vara en del av det teamet. Jouko är fortfarande den jag lärt mig mest av och jag har en väldig respekt för honom som hästkarl.
När han sedan flyttade ner till Hallstavik så blev jag och min dåvarande fru Lisa kvar och tränade några egna och andras hästar.
Jag jobbade åt Claes Eskilsson under ett par år men verksamheten hemma växte så till slut fick jag koncentrera mig på de hästar vi hade hemma som nu var så många att det krävde bådas uppmärksamhet. Lisa tog ut proffslicens och det rullade på.
 
 Vi hade ganska goda resultat med en del V75-segrar och klart dugliga hästarUnder senvintern 2005 gjorde olika omständigheter att vi bestämde oss för att dra till USA en period. Vi hamnade i New Ulm, Texas där jag jobbade en kortare period med Arabiska fullblod som jag red och putsade på....
Efter att jag lärt känna en hovslagare där så ägnade jag min tid åt hovslageriet istället. Jag tog även emot en del hästar för in- och tillridning då vi hade plats på den gården vi hyrde ett litet hus på. Passade även på att gå en del Natural Horsemanship kurser. Det var en ytterst lärorik och rolig tid i mitt liv och det händer att jag längtar tillbaka.

På höstkanten 2007 var det så dags att resa hem. Min kollega Bengt-Erik Olsson hade brutit benet och undrade om jag var intresserad att hjälpa honom en period. Det kändes som en bra chans att slussas tillbaka in i travsporten då jag ju varit borta ett par år och framgång är ju en färskvara.
“Benka” var vänlig nog att låta mig köra loppen med hans hästar under denna period och det är jag väldigt tacksam för. Jag fick även ta in ett par hästar i träning så när han blev frisk nog att klara jobbet så hade jag ett par egna hästar med mig.
Under den här tiden fullföljde jag även proffstränarkursen och kunde ta ut min licens 1/1-08. Sen var det ju bara att jobba på. Man får ju börja från början igen men tålmodigt arbete och många gamla hästägare som kommit tillbaka har gjort att jag nu är väldigt nöjd med hur det ser ut i stallet.
I´m Back!

Fredrik
 
Stall Fredrik Pedersen   |   Lövberga gård   |   Stusshyttan   |   774 92 Avesta   |   070-310 44 25   |   info@fredrikpedersen.com
site created and hosted by skandiaweb